Първи острови от пластмасови боклуци в Черно море

Съществуването им прогнозира още преди няколко години варненски учен

05.07.2020 | 16:35 Редактор: Искра Ангелова

Първите плаващи острови от пластмасови боклуци в Черно море вече са факт. Съществуването им прогнозира още преди няколко години варненски учен, базирайки се на свои наблюдения и анализи. Наскоро и чужди експерти потвърдиха хипотезата му.

450 по-големи и малки струпвания от плаващи пластмасови боклуци регистрирали руски учени, докато работят по програмата за мониторинг на делфините в Черно море.

По-голяма част от отпадъците идват от сушата и реките Дунав и Днестър. "Заслуга" за замърсяването имат кораби, яхти и сондажни платформи.

"тПред Крим има мощно течение, което ще ги доведе и тук. Бедата чука на вратата ни", каза океанологът доц. д-р Траян Траянов.

Затова спешно и тук да се направи заснемане с хидросамолет, настоява варненският учен, който първи прогнозира съществуването на острови от пластмаса в Черно море.

"Това, което се вижда на снимката, е върхът на айсберга, а отдолу какво е - трябва да се изследва. Да се мисли как ще се изземат тези работи или унищожават", допълни доц. Траянов.

Океанолозите са регистрирали въртоп от пластмасови отпадъци във Варненския залив през август 1998 г., а наскоро и еколози установиха - стотици микро хиляди пластмаса на квадратен метър в нашето море.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Чудесно - ние, румънците и руснаците освинихме морето. Сигнализирай за неуместен коментар