Радев поиска прокуратурата да публикува целия му "чат" с Бобоков

Селективното публикуване на отделни съобщения създавало внушения за нещо скрито

02.07.2020 | 18:17 Редактор: Юлия Христова

Разследваният бизнесмен Пламен Бобоков разпространи свои чатове с премиера Бойко Борисов. Час по-късно Прокуратурата му отговори като разпространи кореспонденция на Бобоков с президента.

Новата чат кореспонденция, публикувана от прокуратурата, се е водила докато Пламен Бобоков е в либерийската столица Монровия. От там бизнесменът съобщава на Румен Радев, че сенатът е гласувал "нашата концесия" и официалният концесионер на пристанище "Бюкянън" в следващите 25 години е "Приста порт" – компания, собственост на русенските братя.  

Сред публикуваната комуникация е и справка от телефона на Бобоков, от която става ясно, че той е пращал и получавал смс-и от лицето Деси Радева – име, което съвпада с това на първата дама. От "Дондуков“ 2 призоваха да бъде публикувана цялата кореспонденция между държавния глава и бизнесмена, тъй като "селективното публикуване на отделни съобщения създава внушения за нещо скрито и нередно“.

Смс-ите бяха публикувани само минути, след като в телевизионно интервю Пламен Бобоков показа кореспонденция, за която твърди, че е с премиера Бойко Борисов. 

А кореспонденцията с висши лица в държавата не учуди главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че наблюдаващите прокурори тепърва ще изясняват дали в комуникацията на бизнесмена има престъпление. 

Според вицепремиера Красимир Каракачанов, който е и кум на брата на Пламен Бобоков – Атанас, лобирането на висши държавни лица за родния бизнес в чужбина не е престъпление. 

Междувременно разследването на незаконното сметище край Червен бряг, което според прокуратурата отново е свързано с братя Бобокови, показва, че отпадъците са от акумулаторни батерии, внесени от Словакия и Румъния. 

Вижте повече в репортажа на Християна Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК