87% по-малко чужденци са посетили България през май спрямо година по-рано

В сравнение с април тази година пътуванията на български граждани в чужбина се увеличават с 63.8%

29.06.2020 | 17:33 Редактор: Юлия Христова
87% по-малко чужденци са посетили България през май спрямо година по-рано

Под 1% от посещенията на чужди граждани в България през май са били с цел почивка, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Със служебна цел страната ни са посетили през май 30.9% от чужденците, с цел почивка и екскурзия – 0.7%, а с друга цел -68.4%.

През май 2020 г. по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина са 123.3 хил., или с 83.8% под регистрираните през май 2019 г. В сравнение с април 2020 г. пътуванията на български граждани в чужбина се увеличават с 63.8%

Посещенията на чужденци в България през май са 120.4 хил. или с 87.3% по-малко в сравнение с май 2019 г. В сравнение с април 2020 г. е регистриран ръст от 48.3%. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия“ - с 99.8%, "служебна“ - с 80.1%, и "други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - със 79.2%. Транзитните преминавания през страната са 52.8% (63.6 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през май 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 41.0%, или с 91.7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни“ намаляват със 76.8%.

Междувременно от други данни на НСИ стана ясно, че през юни 2020 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 11.4 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 9.7 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно осигуреността на производството с поръчки се оценява като достатъчна, което е съпроводено и с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, затрудняващ дейността, следвана от фактора „други“[1], посочени съответно от 55.9 и 34.2% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни съставният показател "бизнес климат в строителството“ се покачва с 14.4 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях получените нови поръчки през последния месец се увеличават, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са оптимистични.

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и фактора "други“.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК