PCR тест при хоспитализация?

МЗ vs. БЛС ! Кой ще плаща?

27.06.2020 | 20:30 Редактор: Таня Харизанова

БЛС излезе със становище, че изискването на PCR тест при хоспитализация е необходимост. Министерство на здравеопазването, от своя страна, обяви, че това е незаконосъобразно. Българският лекарски съюз иска тези тестове да бъдат поети от НЗОК.

„БЛС да обяснят искането си. Кой от БЛС? Аз съм член на съюза и никой не ме е попитал. Не съм даже обикновен член, а директор на болница. Могат да ме попитат експертно, какво мисля. Кои са хората – имунолозите, специалистите? Моите уважения към БЛС, но не става така“. Това каза в предаването „Опорни хора“ д-р Стефан Константинов, директор на СБАЛО.

 

Може ли касата да си го позволи със сегашния бюджет?

Според д-р Константинов, касата реално прави икономии в този период и би трябвало да има пари. И не е въпросът „може ли“. Ако поставим въпроса на чисто икономическа основа – изглежда много грубо. Като се направи този тест, с какво ще помогне и на кого? Няма разумен отговор.

Директорът на СБАЛО уточни, че не е чул да е правена анкета в БЛС. „Защото лекарският съюз не е научна организация, не е организация на имунолозите. Тя не е специализирано дружество. Това е съсловна организация. И когато се взимат такива решения, трябва да има допитване“.