Пулмолог: Ковид-19 предизвиква странични ефекти и тромбозни съсирвания

Коронавирусът е една деликатна тъкан, посочи д-р Александър Симидчиев

26.06.2020 | 18:58 Редактор: Александра Иванова

Безпрецедентен досега рекорд на заразените с Ковид-19 у нас - 166 за 24часа. Най-много - 60 - са в София - град. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че мерките са достатъчни и не е необходимо да се налагат нови. 

"Разговарях с директора на РЗИ, той ме информира, дифузен тип заразяване, няма определени огнища. За радост, повечето от случаите са безсимптомни, повечето стоят вкъщи, трябва да се спазва изолацията и дисциплината на заразените", посочи кметът.

Расте и броят на заразените в ромския квартал на Кюстендил. Случаите са над 90. Според кмета има безотговорно поведение сред сезонните работници от други градове, които работят в масивите с череши и живеят там на палатки. А в Стара Загора всички проби на седемте деца от детска градина и на персонала са отрицателни. До изследването с PCR тестове се стигна заради заразен учител.

"Беше направена пълна дезинфекция на детското заведение. Децата и персонала в тази група са карантинирани за 14 дни. Така че смятам, че са взети абсолютно всички мерки адекватно", заяви началник Отдел "Здравеопазване" в Стара Загора д-р Антония Тодорова.

Специалисти подчертават, че коронавирусът оставя след себе си странични ефекти.  

"Tози вирус може да предизвиква остатъчни ефекти при определени индивиди. Причината е, че засяга дихателната система, засяга и кръвоносните пътища. Предизвиква така наречените тромбозни съсирвания, не се среща масово, но при значителна част от хората. Той е една деликатна тъкан", отбеляза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

И въпреки това лекарите са категорични –хората трябва да променят поведението си, за да живеят с коронавируса и занапред.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК