Щабът ще поиска удължаване на извънредните мерки след 30 юни

Доц. Кунчев заяви, че след като хората не са отговорни, контролните органи ще съставят актове

23.06.2020 | 21:18 Редактор: Ралица Братанова
Щабът ще поиска удължаване на извънредните мерки след 30 юни

Щабът за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни.

“Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки.

Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително.

Доц. Кунчев каза също, че се надява вирусът да отслабва, но все още няма доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение. 

“Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол”, допълни доц. Кунчев.

Той беше категоричен, че след като хората не са отговорни, контролните органи ще правят актове. “Не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала”, добави главният държавен здравен инспектор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК