Лекар: На СЗО много ѝ се иска и в България да се случи нещо

Не знаем колко реално са болните в България, посочи доц. Любомир Киров

22.06.2020 | 21:35 Редактор: Александра Иванова

В някои страни по света се наблюдава втори пик на Ковид-19, сред тях е и България. Това заяви представителят на СЗО за България д-р Михаил Околийски. Междувременно предпазните маски отново станаха задължителни в закрити помещения. 

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари - доц. Любомир Киров, заяви пред "Денят ON AIR", че реално не може да се определи дали има пик у нас заради начина му на изчисление.

"Зависи кой какво разбира под пик и какво му иска да се случи в България. Пик в смисъла, който тези хора влагат, трябва да е бум. Тази дефиниция я даде човек, който няма общо с медицината. Цифра не може да се определи като пик, защото не знаем колко са реално болните в България, има цифра на регистрираните случаи, взетите проби, а не реална", коментира той.

Доц. Любомир Киров посочи, че страната ни все пак е отчела ниски стойности на заболеваемост от Ковид-19.

"На СЗО много ѝ се иска в България да се случи нещо, тъй като това, което у нас се случва до момента, е добро на фона на останалите страни, които се водят водещи в медицина и във всичко. Системата ни като база беше готова и тя се и разшири. Още в началото разполагахме с 600 респиратора и 700 легла. После станаха още. И ние имаме какво да кажем и да покажем на света и го направихме този път", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари каза, че създаването на ваксина изисква време.

"Дори да се измисли молекулата бързо, минимумът за цялостното създаване е година и половина, средно три, за да става за употреба. А ние още не знаем и  дали една ваксина ще бъде ефективна. Интересно какво купуват от ЕС", отбеляза той.

Обикновеният грип взима между 250-600 хил. жертви годишно в целия свят, заключи доц. Киров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
От тези 600 аспиратора и 700 легла колко ли бяха ползвани ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Гадни интересчии са тези от СЗО. Също и некадърници. За нищо не трябва да им се вярва. Сигнализирай за неуместен коментар