Прогноза: Плодовете и зеленчуците ще поскъпнат, ако времето е лошо

Така анализират експертите последните данни за цените на стоковите тържища

22.06.2020 | 20:05 Редактор: Александра Иванова

Очаква се плодовете  и зеленчуците у нас да поскъпнат, но не заради Ковид-19, а заради лошото време. Но ако времето е добро ще плащаме по-ниски цени. Така анализират експертите последните данни за цените на стоковите тържища. 

"Ковид-19 няма никакво отношение към по малките добиви, които се получават тази година и недоброто качество на определен род плодове и малките им количества, както се получава при ягодите и черешите", обясни председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Различните цени на пазарите се формират на база качество на продуктите и локация на търговците. Нормалната надценка спрямо стоковите тържища е около 30 на 100. 

"Ако става въпрос за сергия, надценки над 30% не са оправдание. Ако се види цена за екстра качество оранжериен домат 2,50 лв. на едро, не е нормално да се продава този домат на сергия, каквито случаи имаме", отбеляза Владимир Иванов.

Подобни надценки можем да видим на голяма част от столичните сергии, а при вида на камера търговците се скриват. За да се намалят ценовите девиации на свободния пазар обаче, единственият регулатор е клиентът. В последните дни по данни на комисията по стокови борси тържище плащаме по-малко за месо и масло.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Те щото не са поскъпнали вече, но явно и още може. Сигнализирай за неуместен коментар