ВМРО внася Закон за частния фалит

От страните в ЕС България е единствената, която няма такъв закон

20.06.2020 | 16:03 Редактор: Александра Иванова

ВМРО внася в парламента Закон за частния фалит. От страните в ЕС България е единствената, която няма такъв закон. Досега законопроекти по въпроса са внасяли Реформаторският блок и Мая Манолова като омбудсман, но не се е стигало до приемането им. Сега ВМРО са постигнали съгласие с ГЕРБ да се състави работна група , каза в разговор с Милена Милотинова Александър Сиди в предаването "Брюксел 1".

"Предлагаме да защитим максимално интереса на кредитора, защото той е дал кредита, но да защитим и интереса на хората, за не изпаднат в дългова спирала. В рамките на 5 години, когато кредиторът поради някаква причина няма възможност да плаща своите вноски, в рамките на три месеца той може да поиска защита от държавата по този закон. Тогава се открива специална процедура в съда и в рамките на следващите 5 години този човек влиза в един списък, на хората, които са поставени под тази защита. Всички негови доходи и цялото имущество, което притежава, се отива в сметка, която е за удовлетворяването на кредитора или кредиторите му. След изтичането на 5-годишния срок, кредиторът спира да бъде длъжник и всички, събрани пари в сметката, са за удовлетворяване на кредитора", допълни депутатът.

Ако цялото задължение е погасено, разликата се възвръща на кредитора. А ако не е, след петата година той спира да дължи. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Крайно време е да има такъв закон и в България, но като знам какви са ни политиците, пак ще ни прецакат! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Avertas
преди 3 години
Вносителите подадоха ли вече декларация, че не са в конфрикт на интереси с тои законопроект? Сигнализирай за неуместен коментар