Всичко за разпита на правния секретар на Радев и връзката Бобоков - Божков

Прокурори са направили лични обиски и претърсвания

19.06.2020 | 19:16 Редактор: Наталия Тотева

Нова прокурорска проверка и разпит на един от най-важните хора на "Дондуков" 2. В хода на разследването по аферата с боклука и на проверките в имуществото на Пламен Бобоков, са открити комуникации между русенския бизнесмен и лица, първото от които - най-вероятно с имунитет.

Второто е магистрат, а третото - Пламен Узунов, правният секретар на президента Румен Радев. Това доведе до разпит на Узунов в Специализираната прокуратура и до искане на държавата обвиненият Бобоков да остане в ареста, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

До този момент няма реакции от страна на Президентството. По-рано Спецпрокуратурата влезе в къщата Узунов, както и в дома и в служебния кабинет на прокурор Николай Николов. Спецпрокурорите са направили лични обиски и претърсвания. Иззети са веществени доказателства. Проверява се връзката между Узунов и Бобоков.

Според прокуратурата Бобоков е водил комуникация с влиятелни хора в държавата. Причината е концесията на пристанище в Либерия, към която русенският бизнесмен имал интерес.

Проверява се дали става въпрос за президента Румен Радев, с когото Бобоков се виждал преди 2 години.

Втората комуникация на Бобоков е свързана с търговията по вода. Задържаният бизнесмен е обсъждал със секретаря на държавния глава - Пламен Узунов, отмяна на съдебно решение след заповед на Морската администрация в Бургас за задържане на товар.

"С Пламен Узунов сме приятели и нищо повече. По никакъв начин той не може да ми е бил лоби", каза Бобоков.

Бобоков бил приятел и с магистрата Николов, който според прокуратурата искал помощ от бизнесмена чрез контактите си да бъде избран за ръководител на Окръжната прокуратура в Русе.

А сред намереното във вещите задържания била и снимка на друг бизнесмен с 18 обвинения - Васил Божков.

"С г-н Божков може да се каже, че сме приятели? Виждали сме се 4-5 пъти в годината, не повече", коментира още Бобоков.

Според държавното обвинение комуникациите на бизнесмена с хора на държавни постове не е престъпление, но чрез нея задържаният за аферата с боклука може да повлияе на процеса, по който е обвинен.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК