fallback

Образователни реформи: Изходът от един университет трябва да е много труден

Порокът е, че заплащането е обвързано с броя на студентите, твърди проф. Пламен Моллов

18.06.2020 | 22:05 Автор: Юлия Христова

Как ще се възстанови репутацията на висшето образование?

Изходът от един университет трябва да е много труден. Борбата се води на ниво кой да приеме повече студенти, което е порок на нашите университети. Това каза за "Денят ON AIR" ректорът на УХТ-Пловдив проф. Пламен Моллов. 

"Когато студентът трябва да изкласи, не завишаваме критериите към него. Знаем, че обучаващите се няма да ги покрият - това не е само при нас. Имаме много съвестни преподаватели, които държат на нивото си", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

По думите му кадрите на университета в Пловдив се реализират и се поддържа контакт с бизнеса. 

"Порокът е, че заплащането е обвързано с броя на студентите. Много бавно вървят промените във висшето образование. Трябва да има единна дългосрочна политика на държавно ниво", посочи проф. Моллов за Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че във висшето училище има немалки възможности за преподаване онлайн, но все пак остава нуждата от практически занимания. Практиките ще бъдат изнесени в следващия семестър. 

По думите му УХТ е в процес на създаване на нова изключително престижна магистърска програма Master of Wine, свързана с мениджмънта на виното.

"Предвидили сме да включим преподаватели и от други страни, както и гост лектори. Програмата включва модерни и интересни дисциплини. За външни студенти ще бъде интересно и те биха могли да бъдат привлечени към нея", обясни той. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback