Отличиха петима с големите награди от националния конкурс "Млад одитор" 2020 г.

Церемония по награждаване се проведе във ВУЗФ, които са сред организаторите

18.06.2020 | 16:40 Редактор: Ивет Арабова
Отличиха петима с големите награди от националния конкурс

На 17 юни 2020 г., в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), се проведе церемонията по награждаване на победителите в Националния конкурс по одит за студенти "Млад одитор" за 2020 г. 

Конкурсът се организира за девета поредна година от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и одиторските дружества “Ейч Ел Би България” и "Захаринова Нексиа“, а мисията му е да насочи вниманието към значението на одиторската професия и възможностите, които тя предлага на младите хора в България, както и да подчертае ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло. Каузата и събитието тази година беше подкрепено и от Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

В конкурса "Млад одитор“ 2020 се включиха студенти от над 10 университета в страната. До втория кръг, решаването на тест, бяха допуснати 50 участници, а до третия - решаването на казус, стигнаха всички, издържали теста с над 60% верни отговора. Експертно жури определи петимата големи победители сред тях, които получиха и големите награди – парични награди, стажове и стипендии за обучение във висши учебни заведения в страната.

"С годините това се превърна в най-сериозния конкурс за одиторската професия. Имаме история, имаме опит и съм сигурен, че след 20 г. този конкурс ще бъде нещо уникално за българския финансов и образователен бизнес“, заяви ректорът на ВУЗФ в приветственото си слово. Специален поздравителен адрес към организаторите на конкурса от г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, беше прочетен от водещия на церемонията.

Първото място в конкурса спечели Виктория Миладинова, студентка в Университета за национално и световно стопанство. Тя получи парична награда в размер на 2000 лв., за финансиране на обучението си във висше училище в България, учредена от одиторските дружества “Ейч Ел Би България” и “Захаринова Нексиа”, както  и възможност за едномесечен стаж в някоя от двете компании. Наградата беше връчена от г-жа Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание. "Много се радваме на този толкова голям интерес към тази тежка и трудна професия - на одитора”, заяви г-жа Стоянова. Тя отправи пожелание към всички участници и победителите в конкурса да практикуват тази професия с всеотдайност и с много любов. 

Второто място в конкурса спечели Василена Георгиева, студентка в Югозападния университет "Неофит Рилски“. Наградата, на името на "Академик Иван Гюзелев“, учредена от Сметната палата, е в размер на 1000 лв., за обучение в магистърска степен във висше училище в България и право на едномесечен стаж в институцията. Отличието беше връчено от г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата. 

Трето място в конкурса спечели Кристиана Христова от Икономическия университет – Варна. Наградата, в размер на 1000 лв., учредена от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, за финансиране на образователна степен във висше училище в България, беше връчена от г-н Стефан Белчев, член на КПНРО.

На церемонията бяха присъдени и 2 специални награди за участниците с най-оригинални идеи при решаване на казуси. Първата допълнителна награда бе спечелена от Костадин Патрашков, студент в УНСС, който спечели 500 лв. за финансиране на обучението си във висше училище в страната, учредена от ИДЕС. Наградата му бе връчена от г-н Велин Филипов, заместник-председател на УС на ИДЕС. 

Втората специална награда бе връчена на Диана Георгиева от Стопанска академия "Димитър А. Ценов“ – Свищов от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Наградата е стипендия за обучение в размер на 15% от таксата за обучение в магистърските програми на ВУЗФ, с преподаване на български език. 

Финалистът от миналогодишното издание на конкурса - Живана Пепик приветства победителите и участниците в тазгодишното издание и им разказа, че участието ѝ в този конкурс, е дало тласък на професионалното ѝ развитие и кариера, която продължава в една от най-големите одиторски компании “Ейч Ел Би България”.  

Официални гости на церемонията бяха г-жа Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание, г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България, проф. д-р Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет на България, г-жа Стефка Стоева, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), г-н Велин Филипов, заместник-председател на УС на ИДЕС, Негово Високопреподобие Архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, г-жа Светла Несторова, председател на УС и главен изпълнителен директор на 3ЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" ЕАД, и др.  представители на държавните институции, финансовия, застрахователния и одиторския елит, преподаватели от висшите училища в страната. 

Церемонията беше излъчена на живо във Facebook страницата на ВУЗФ. Пълен запис на церемонията можете да видите на https://youtu.be/_OfQZsb7nJo 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК