Затварят детска градина в Перник заради две заразени учителки

Сградата ще бъде затворена за дезинфекция, 11 са контактните деца

17.06.2020 | 18:53 Редактор: Ивет Арабова

Две учителки от детска градина "Родолюбче“ в Перник също се оказаха с положителни проби за коронавирус. Във вторник целият персонал на градината бил тестван профилактично от РЗИ, а тази сутрин станало ясно, че две от пробите са положителни. 

"Едната е на 62 години, другата на 36, но и двете нямат абсолютно никакви симптоми. Чувстват се превъзходно и се чудят как този PCR тест е положителен", коментира директорката на детската градина Ангелина Рикова.

Предполага се, че двете жени са се заразили от различни места, защото 62-годишната учителка не е идвала на работа от декември. "Другата колега, която е на 62 години, тя е в дълъг болничен отпуск от декември месец и сега е платен отпуск и тя не е идвала. Вчера я поканихме да дойде да си направи тест", обясни Рикова.

11 са контактните деца. Те са били в групата на 36-годишната учителка и са поставени под 14-дневна карантина. "Изпратихме екип, който да вземе носогърлен секрет на децата, които са в групата на контактните, а тези които не бяха на деня в градината им се взеха тестове в дома", подчерта директорът на детската градина.

В следващите 24 часа детската градина ще остане затворена за дезинфекция. ОТ РЗИ обясниха, че ако се наложи целият персонал ще бъде тестван още веднъж. А от петък детската градина ще заработи отново.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Основната грешка беше, че отвориха детските градини,но не прегледаха персонала предварително. Сигнализирай за неуместен коментар