Част от детска градина в София е поставена под карантина (обновена)

Информацията потвърди за Bulgaria ON AIR директорката ѝ

14.06.2020 | 13:39 Редактор: Юлия Христова

Цяла група деца от столична детска градина е поставена под карантина. Причината - заразена медицинска сестра, която е работила там. Децата, които са били контактни на заразената са поставени под двуседмична карантина.

Става дума за детска градина 80 "Приказна калина" в район Красно село, една от медицинските сестрите е дала положителна проба за коронавирус в петък. В ранните часове на петъчния ден медицинската сестра получава обаждане от дъщеря си, която ѝ казва, че е заразена с коронавирус. Веднага служителката на детското заведение си тръгва от работа.  

Утре, 15 юни, яслена група - А, в която е работила медицинската сестра, ще бъде затворена.

На целия персонал на детската градина са направени изследвания с PCR тест, които са показали отрицателен резултат.

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова ще се извърши пълна дезинфекция на детската градина. Всички родители, на деца от детската градина, ще бъдат уведомени от директора.

Столичната РЗИ ще се свърже с всяко семейство за домашно посещение и взимане на тестове. По-големите деца от семействата, които посещават други групи, също е необходимо  да останат вкъщи.

При отрицателен PCR по-големите деца ще могат да посещават детската градина. Децата, които до момента не са идвали на ясла и не са контактни, ще се приемат от 15 юни в друга яслена група. Днес детското заведение беше допълнително дезинфекцирано. Самата заразена медицинска сестра пък е в добро общо състояние.

Останалите групи в детското заведение утре ще отворят.

Вижте повече  репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
имам въпрос
преди 3 години
родителите на децата ще бъдат ли под карантина през тези 14 дни или могат да ходят на работа? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Милите дечица, а и семействата им също...трябваше първо да се прегледа персонала на градините и тогава да ги отварят... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Горките родители. Работодателите трябва да дават там по една стая за децата на служителите - да рисуват, да гледат филмчета... иначе не става. Сигнализирай за неуместен коментар