Отхвърлиха законопроекта на Симеонов и НФСБ за промени в хазарта

Комисията ще бъде трансформирана в агенция, решиха депутатите

17.06.2020 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Депутатите отхвърлиха законопроекта на Валери Симеонов казината да бъдат ограничени само в определени места и приеха предложението Комисията по хазарта да стане агенция.

Предложението на ГЕРБ беше прието от депутатите в пленарната зала. Идеята на ГЕРБ хазартният регулатор да бъде под контрола на Министерския съвет, а Комисията да бъде трансформирана в агенция, чийто председател ще може еднолично да отнема лицензи, ядоса червената опозиция.

"Никъде няма такъв цар на хазарта, какъвто вие предлагате. Засега са петима души и ги няма 700 млн. Ще ни сложите извънземен ли? Джуркаме закона и го променяме по посока на млечния път и изведнъж "О, небеса, няма да има промяна в бюджета". Щом няма да има промени в бюджета, значи следващите 700 млн. ще бъдат откраднати пак ли?", заяви ядосаният Румен Гечев от БСП. 

От ГЕРБ обясниха, че целта на предложените промени са повече приходи и социално отговорно поведение от хазартния бизнес. 

"Прецизиране на нормата при вноската за социално поведение, което се издава на един лицензиран оператор. Сега в нашето предложение е записано на вашето внимание да предложим да се събират за всеки издаден лиценз. Със сигурност ще доведе до повече пари, които да влизат в Министерството на спорта за програми, насочени към децата", поясни Александър Иванов от ГЕРБ. 

Освен за спорт, от ГЕРБ ще предложат 10% от събраните суми да отиват за култура. Същевременно от НФСБ имат други идеи за хазарта - казина да има само на определени места. Със 127 гласа ''въздържал се'' и едва 22 - ''за'' законопроектът на Валери Симеонов беше отхвърлен.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК