Държавата създава регистър на зависимите от хазарт

Комисия по хазарта става едноличен орган 

11.06.2020 | 17:10 Редактор: Тодор Петров
Държавата създава регистър на зависимите от хазарт

Държавата създава регистър на зависимите от хазарт. Целта е превенция на това негативно социално явление, а идеята е част от предложените от ГЕРБ промени в Закона за хазарта, които Комисията по бюджет и финанси подкрепи днес на първо четене.

Вписването на конкретно име в регистъра ще бъде възможно обаче единствено, когато човек осъзнава своята зависимост и сам желае това. Попадането му вътре ще означава, че той няма да бъде допускан до казина и игрални зали.

"Дали това ще има сериозно практическо приложение, не мога да кажа, но има много хора, които се лекуват от тази зависимост. Може би биха се възползвали от това, за да не нарушат хода на своето лечение", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда още и сериозна административна промяна в хазартния регулатор, която превръща Държавната комисия по хазарта в едноличен орган – агенция, чийто ръководител ще се назначава от Министерския съвет. Той ще носи и цялата отговорност от вземането на конкретните решения . 

ГЕРБ не подкрепи коалиционният си партньор "Обединени патриоти" в искането му за ограничаване на казината само на 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната.

"Не спираме хазарта, а искаме да го ограничим чисто териториално. Насочваме в услуга на посетителите в туристическите обекти. Да се твърди, че с нашия законопроект се налага мораториум върху хазарта, не отговаря на истината", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Опозицията от БСП пък се обяви за пълна забрана на хазарта, въпреки че не даде подкрепа за предложенията за неговото ограничаване по време на днешното гласуване.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК