Законопроектът със "спящите акции" бил противоконституционен

Това каза за Bulgaria ON AIR икономистът от КНСБ Любослав Костов

16.06.2020 | 21:29 Редактор: Наталия Тотева

Възможно е 2 млн. българи да загубят "спящи акции". Днес се проведе среща на премиера Бойко Борисов с представители на бизнеса и на синдикалните организации. Според икономиста от КНСБ Любослав Костов законопроектът за "спящите акции" трябва да бъде оттеглен и заменен с по-добър.

"В Националния съвет за тристранно сътрудничество всички работодателски организации, всички синдикални, изразиха категорично позиция, че този законопроект трябва да бъде оттеглен. Той на първо място е противоконституционен. Второ, противоречи на три европейски директиви", обясни Костов за Bulgaria ON AIR.

По думите му със законопроекта се отнемат права на граждани, защото "правото да се разпореждаш със собствените си активи е право".

"С този законопроект на практика обезсмисляме процеса на масова приватизация. Хубав, лош - той се случи, не можем да го отричаме", отбеляза гостът в "Денят ON AIR".

Според икономиста не се дава реално предложение как да се реши проблемът, свързан със "спящите акции".

"Така наречените инвестиционни посредници са в София. Това означава, че един гражданин от Русе трябва да пропътува цялото разстояние, за да декларира права, които вече е имал. Става въпрос за 20-30, до 50 лв. Таксите за тези инвестиционни посредници ще дойдат доста повече. Отнемаме права. За мен основното е, че трябва гарантираме правото на хората да се разпореждат с тези акции, било то и на минимални суми, било то и разхвърляни", обясни Костов.

Трябва да ги стимулираме да не са спящи, а не да им даваме едно определение като спящи и да ги прибираме, допълни той.

Ще бъде ли оттеглен законопроектът след срещата на представителите на бизнеса с премиера Борисов?

"По-скоро сме оптимисти, той обеща да има диалог. Обеща да изслуша подробно всички аргументи - на нас, на бизнеса, ние сме на едно мнение. Все си мисля, че този законопроект ще бъде ремонтиран и при това много сериозно в посока, че да се гарантиран права на хората", каза икономистът от КНСБ.

"Надявам се до края на тази година да има нещо работещо", добави Костов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК