Средно 2% от българите са се срещали с коронавируса

Първо епидемиологично проучване за наличие на антитела се проведе в Пловдив

15.06.2020 | 19:15 Редактор: Юлия Христова

Нови правила за носенето на маски влизат в сила. В магазините маските вече не са задължителни, а препоръчителни, както за персонала, така и за клиентите. Продължават останалите противоепидемични мерки.

И докато мерките се отхлабват с всеки изминал ден, в Пловдив се проведе първото епидемиологично проучване за наличие на антитела срещу Ковид-19. На тестване са подложени 553 души от 291 домакинства.

"Основният резултат , който имаме от домакинствата е 1,08% носителство на антитела сред тази представителна извадка", посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Сред изследваните медици антитела са открити при 3% от тях. А при хора, пожелали да си направят изследването доброволно - 4 на сто. Така се оказва, че средно 2% от хората у нас са се срещали с инфекцията.

"Това са показатели, които показват ниско ниво на нещо си, което значи, че обществото много малко се е срещало с вируса. Теорията за достигането на колективен имунитет е вярна, но в тази фаза, в която се развиваме, е напълно неприложима за този вирус", допълни доц. Кунчев.

А недоволни от блокирането на шуменското село Изгрев се събраха в центъра на селото. Това накара местната власт да вземе мерки. Масовото тестване на близо 300 жители показа, че 38 са с положителни проби за Ковид-19. Те не са разпръснати в цялото село, а са локализирани в северната му част. 

От Областния кризисен щаб призовават жителите на региона да се въздържат от организирането на масови събития.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Valko Petrov
преди 3 години
2% от 7 милиона население, е равно на 140 хиляди души. Броят на смъртните случаи до днес е 181, който като разделим на 140 хиляди, получаваме 0.13% смъртност, която е приблизително равна на тази при сезонния грип ! Това е, което трябва да се каже на хората. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами доста малко. Това е добре, де. Сигнализирай за неуместен коментар