МВР и специалните служби били заложници на политически игри

"Заплащането е в плюс на новите структури", каза акад. Румен Ралчев

12.06.2020 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова

Без отряди с доброволци към полицията, но с паралелно НСО. Това предвиждат окончателно приетите от депутатите промени в Закона за МВР.  Новото звено към МВР освен държавници, служители на МВР, НАП и агенция "Митници", ще охранява и опасни товари, ще се бори с тероризма, ще се следи и за масови безредици.

"Преди няколко месеца ви казах, че това ще се случи. За съжаление, МВР и специалните служби са заложници на политически игри, амбиции и скандали. Независимо, че това са деполитизирани служби - те участват в съревнованието" между различните политически сили за влияние в тях, преструктуриране или пък за закриване", каза в "Денят ON AIR" акад. Румен Ралчев, велик приор на Ордена на тамплиерите в България.

Според него създаването на нова структура, която да дублира дейности, каквито НСО изпълнява, е огромен риск. Оказва се, че това е най-възрастната специална служба в страната ни, а на 12 септември ще отпразнува 141-годишнина.

"В повечето случаи стичам, че това, което е водещото, е сблъсъкът между президентството и Министерския съвет. Може би и желанието едно учреждение на НСО, която работи много добре, да бъде постепенно обезкървена, нейната функция да намалее и много по-лесно да бъде закрита. Има много големи рискове. За щастие, действащият закон на НЗО безалтернативно казваше кои задължително трябва да бъдат охранявани, а сега ще има избор", допълни акад. Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че пробивът е бил направен много назад във времето със създаването на паралелни служби.

"Става много сложно. Подготовката на един оперативен работник в НСО е между 3 и 5 години, за да се осъзнае какво точно трябва да прави. Той отива на изпълнителско ниво и са му необходими още толкова, за да се изкачи в йерархията", каза още акад. Румен Ралчев и коментира, че има разлика в заплащането, то е в плюс на новите структури.

"Не знам дали ще фалираме държавата, но този начин на игра демотивира. Тук се говори как да се нареже, обезкърви и да се обезличи НСО. Такива опити се направиха с много служби", категоричен е академикът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК