Новата структура към МВР и НСО - как ще се осъществява комуникацията?

Службите имат подобни функции, ще се дублират ли?

12.06.2020 | 20:00 Редактор: Наталия Тотева

Без отряди с доброволци към полицията, но с паралелно НСО. Това предвиждат окончателно приетите от депутатите промени в Закона за МВР. 

По закон НСО, за разлика от останалите спецслужби, е под шапката на президента, не на правителството. Новата структура, която ще обединява "Жандармерия" и Специализирания отряд за борба с тероризма ще бъде подчинена на кабинета. 

Заради подобните функции между службите се засилиха и опасенията, че те ще се дублират.

"С една дума отиваме към хаос. Най-старата специализирана служба в България е Националната служба за охрана. Това са традиции - повече от 140 години. Това трябва да респектира всеки депутат, министър, да не се разрушава с лека ръка", каза ген.-майор Румен Ралчев.

Според бившия вътрешен министър Румен Петков подготовката на служителите в новото звено ще бъде трудна, а координацията между НСО и МВР невъзможна. 

"Премиерът трябва да си има служба, президентът трябва да си има, главният прокурор. Ако се замислим Светият синод е посрещнал последните години патриарх Кирил, патриарх Вартоломей, папа Йоан Павел II, папа Франциск и не знам защо не си направим едно НСО на Светият синод?", каза Петков.

Новото звено към МВР освен държавници, служители на МВР, НАП и агенция "Митници", ще охранява и опасни товари, ще се бори с тероризма, ще се следи и за масови безредици.

Не е ясно дали в новия отряд ще бъдат назначени лица от НСО, голяма част от агентите на службата вече работят в охраната на прокуратурата, която бе създадена неотдавна.

Вижте повече в репортажа. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Само създават разни ялови агенции, структури, комисии, където само вземат заплати за това, че си клатят краката. Тази е поредната. Сигнализирай за неуместен коментар