RDF инсталация - поредна стъпка от управлението на отпадъците в София

Третата фаза в столицата ще замени остаряла мощност на ТЕЦ-София

12.06.2020 | 21:20 Редактор: Искра Ангелова

С 32 гласа Столичният общински съвет отхвърли предложението на "Демократична България" и на независимия общински съветник Борис Бонев да бъде проведен референдум за инсталацията за RDF отпадъци в София. 11 общински съветници гласуваха "против", а 13 - "въздържал се".

"През последните 2 седмици коментирахме темата в постоянните комисии на Столичния общински съвет. Вчера на продължително общинско заседание поводът беше разглеждан доклад, внесен от колегите от "Демократична България", подкрепени от независимия общински съветник Борис Бонев. Те внесоха предложение да се организира референдум, да попитаме гражданите в София дали да се построи инсталация за изгаряне на отпадъци", каза общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова за "Денят ON AIR".

Тя посочи, че темата за отпадъците е много актуална и стои на дневен ред пред нашата общественост от много години.

"Още през 2011 година има решение на Столичен общински съвет, с което се дава възможност "Топлофикация - София" да започне да работи по въпроса с трета фаза. Това е висока технологична инсталация - поредна стъпка от управлението на отпадъците на София. Тя ще предаде устойчивост и завършеност на интегрираната ни система от съоръжения за третиране на отпадъци", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

Анна Стойкова коментира, че преди 10 години, когато ЕК е одобрила изграждането на завода за механично и биологично третиране на отпадъците, е било с условието, че произведеният там RDF ще бъде оползотворен в трета бъдеща фаза.

"Получихме разрешението само временно този RDF да бъде извозван до циментовите заводи и там да бъде оползотворяван. Това извозване до циментовите заводи на RDF от софийския завод струва на Столичната община 11 млн. годишно. БСП имат несъгласие относно мястото, но площадката за трета фаза е много дебатирана. След като имаме тази интегрирана система и първа, и втора фаза вече работят, е нормално да бъде построена трета фаза", каза още общинският съветник от ГЕРБ.

Стойкова допълни, че в Европа има над 400 такива инсталации, които оползотворяват RDF или оползотворяват термично отпадък.

"Всички те са разположени в големите европейски столици, както и големите европейски градове. Трета фаза в София ще замени остаряла мощност на ТЕЦ-София. Инсталацията в ТЕЦ-София ще оползотворява RDF, който се произвежда в завода. Там постъпва общият отпадък на софиянци", категорична е тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК