Зам.-министър Живков е обслужвал схемата с отпадъци на братя Бобокови

В четвъртък сутринта спецакцията започна паралелно в няколко града

30.05.2020 | 18:22 Редактор: Искра Ангелова

10 души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци. Сред тях е и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който беше арестуван в четвъртък. 

В четвъртък сутринта спецакцията започна паралелно в няколко града. Основните претърсвания бяха в Ботевград, Русе, Пловдив и в екоминистерството в София. Причината за започнатото разследване са съмнения за нелегален внос и търговия с боклук. 

Задържани са общо 10 души. Сред тях е зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. 

7 от тях са обвинени за участие в организирана престъпна група, а останалите трима – в данъчни измами. 

"По отношение на един от група е повдигнато и вторично обвинение за управление на опасни отпадъци. Спрямо 4 от участниците - прокурорите ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най- тежката мярка "задържане под стража", за двама - домашен арест, а за един - парична гаранция в размер на 1 000 000 лв", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По време на акцията са проверени десетки адреси. В дома на бизнесмена Атанас Бобоков разследващите откриват документи, автобиографии на служители на министерства и магистрати. Намерена е и снимка на на гърба, на която са записани имена на убити публични личности през последните години, а срещу тях суми, които варират до няколко стотици милиона. 

В дома на брат му - Пламен Бобоков, са отрити също автобиографии на служебни лица, една от тях е на прокурор по делото на бизнесмена Васил Божков. 

Именно двамата братя Бобокови и зам.-министъртът Живков, както и директор на екоинстпекцията в Плевен са обвинени за участие в престъпната група.

"Зам.-министърът Красимир Живков е бил в изключителна близост с братята, което не е престъпление, но той е извършвал противозаконна дейност, с която е подпомагал противозаконната дейност на братя Бобокови , свързана с вноса и износа на отпадъци", каза наблюдаващият прокурор Генка Брезашка. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК