Рекорден брой кандидати се борят за места във Военноморските сили

Обявени са 100 длъжности за прием, а 554 кандидати ще премерят сили в кандидат-студентската кампания

12.06.2020 | 11:14 Редактор: Александра Иванова
Рекорден брой кандидати се борят за места във Военноморските сили

Вълна от интерес залива кандидат-студентската кампания за длъжностите във военни формирования на Военноморските сили. Обявени са 100 длъжности за прием, а 554 кандидати ще премерят сили в кампанията. 

Пределната възраст за прием на военнослужещите е променена на 40 години. Това даде възможност на 12 набора потенциални кандидати да участват в конкурса. Кризата с коронавируса също е оказа влияние на избора на кандидатите - освен престиж, военната служба дава сигурност.

"Такова съотношение 5:1 не сме имали от 2012 г. насам. За нас тази конкуренция е много обнадеждаваща и гарантира почти пълното заeмане на вакантните места с подходящи кандидати", заяви капитан I ранг Стефан Стефанов пред dnes.bg

Две са основните групи длъжности - корабни и за водачи на МПС. От практиката обикновено интересът е към корабните длъжности и тези, които са на дежурства по график и предполагат повече свободно време. Местата за водачи на МПС не са особени желани, което се явява проблем.

"Конкуренцията на пазара на труда за такива кадри влияе върху некомплекта, който постигаме след всеки конкурс. За Категория C, която изискваме, са необходими повече средства и усилия, и съответно по-малко кандидати я притежават", обясни кап. Стефанов.

Следващите етапи на конкурса предвиждат тест по обща култура и покриване на нормативи по физическа подготовка. Засега датите за тях не са обявени, като причината е свързана с пандемията и отлагането на конкурси, струпването им по едно и също време. Изпитите ще се проведат най-рано в края на август, началото на септември. 

Четете цялото интервю в dnes.bg.

Снимка: Министерство на отбраната

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Страхотна и престижна професия! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е само коронавитуса ли е виновен за този наплив? Сигнализирай за неуместен коментар