Световна организация: Две огнища на ку-треска в България

Регистрирани са в Габровско и Шуменско, има и заразени хора

11.06.2020 | 17:38 Редактор: Тодор Петров

Две огнища на ку-треска са избухнали в Габрово и Шумен. Предупреждението направи Световната организация за здраве на животните. Първите случаи на ку-треска бяха регистрирани през април и май.

Огнищата на ку-треска са регистрирани в три села в Габровско и едно село в Шуменско. По данни на РЗИ-Габров към 20 май, заразените са 14 души. А в Шумен за последната седмица на май е регистрирана една положителна проба в село Иваново. 

Има както заразени животни, така и заразени хора. Към момента от БАБХ няма официална статистика колко точно са заразените с ку-треска у нас. Ку –треската е позната у нас от години. Активира се през пролетта, а заразяването става от болни животни към хора. Най-често огнищата избухват сред хора, които отглеждат животни.

"Заразяването на хората се случва, когато вдишват прахоляци, които са замърсени с фекалии, с урина, с течности, които се отделят при животинските раждания. Хората не бива да консумират непреварено мляко и най-вече сирена, които са от непастьоризирано мляко", обясни доц. Атанас Мангъров.

Заразяването може да стане и чрез ухапване от кърлеж, а симптомите са същите като при обикновен грип. Инкубационният период е около 15 дни, а лечението трае между 2-3 седмици. Често настъпват и усложнения.

В някои случаи може да се стигне до хронично протичане, да се случат ендокардити - засягане на сърцето. Ку-треската рядко се предава от човек на човек.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години