Огнище на ку-треска в Габровско, симптомите са грипоподобни

Заразата е в селата Крамолин, Ловни дол и Саботковци

17.05.2020 | 13:56 Редактор: Наталия Тотева

Откриха огнище на ку-треска в Габрово. Заразени са 14 ветеринарни лекари и персонал на 2 кравеферми и 1 овцеферма. 

Зам.-началникът на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев обяви новината по време на представянето на данните за коронавируса в Министерския съвет.

"Чрез PCR бяха доказани Ку-треска при 14 случая вчера", каза проф. Кантарджиев.

Според специалиста са се търсили заразени с коронавирус. Огнището се е оформило в три села в Габровско - Крамолин, Ловни дол и Саботковци.

Очаква се утре, на 18 май, властите в Габрово да се съберат, за да решат какви мерки да предприемат за ограничаването на болестта.

За разлика от коронавируса, Ку-треската се причинява от бактерия. Най-често огнищата пламват сред хора, които се занимват с отглеждането на добитък. Пролетта е характерен сезон за заболяването, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Симптомите на Ку-треската са много подобни на тези на грипа: отпадналост, мускулни болки, висока температура между 38 и 39 градуса. Инкубационният период на заболяването е между 10 и 15 дни. Понякога може да достигне месец. Предава се от болни животни на хора. Силно заразно е, може да се предаде и чрез ухапване от кърлеж, както и след консумация на сурово мляко.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Доран
преди 3 години
Обадете, когато дойде бе-ем-дубълве треската. Сигнализирай за неуместен коментар