Омбудсманът: "Спящите акции" застрашават правата на 2,5 млн. българи

Диана Ковачева изпрати становище до Министерството на финансите

11.06.2020 | 16:56 Редактор: Александра Иванова
Омбудсманът:

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до Министерството на финансите, в което посочва, че законопроектът за т. нар. "спящи акции" застрашава правата на близо 2,5 милиона българи и ще им донесе огромни загуби. Законопроектът е предложен от ведомството за обществено обсъждане до 15 юни т.г. 

Омбудсманът не подкрепя Проекта на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от "Централен депозитар" АД. Според доц. Ковачева проектът застрашава хиляди акционери да загубят ценните книжа с номинална стойност около 2 млрд. лв., придобити от масовата приватизация.

"Без да отричам наличието на проблем с т. нар. "спящи акции" и необходимостта от неговото разрешаване, смятам, че трябва да бъде да намерено решение, което да не нарушава правата на гражданите", се казва в прессъобщението на Ковачева до медиите.

Проектът предлага преодоляване на негативите за капиталовия пазар от раздробеността на безналичните ценни книжа от масовата приватизация чрез обединяване на търгуваните на регулиран пазар акции в инвестиционен фонд. За акциите на непубличните дружества е предвидено създаване на портфейл. Инвестиционният фонд, съответно портфейлът ще се управляват от дружества, избрани чрез конкурс от нарочен орган – управляващ комитет.

Според Ковачева обаче проектът не съответства на Закона за нормативните актове (ЗНА). Налице е препращане, което да урежда съществени въпроси по прилагането на този закон с издаване на наредба от Комисията за финансов надзор. Освен това е налице препращане и към други закони, което не допринася за яснотата на нормативната уредба и се създават предпоставки за правна несигурност за притежателите на "спящи акции".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК