Сменят ръководството на КЕВР през юли

Това означава, че сегашният състав на комисията ще определи цените на ток и парно

08.06.2020 | 16:48 Редактор: Александра Иванова
Сменят ръководството на КЕВР през юли

През юли парламентът ще избере ново ръководство на КЕВР. Това съобщи председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

Това означава, че сегашният състав на комисията ще определи цените на ток и парно, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Заради хаоса с предложените нови цени на парното от юли премиерът Бойко Борисов преди дни заяви, че в КЕВР ще бъдат направени промени, и допълни, че и без това мандатът на комисията е изтекъл, предаде "24 часа".

Правилата за избор на новите членове на КЕВР са приети от енергийната комисия в парламента. Все още обаче не са гласувани в зала заради извънредното положение, което забави работата на парламента. Вероятно следващата седмица правилата ще бъдат гласувани в зала. След това има 7 дни, в които парламентарните групи и депутати могат да правят предложения.

Някои от основните изисквания в закона сочат, че членовете на КЕВР трябва да имат 7 години професионален стаж в сектора на енергетиката, ВиК или право и икономика. За председателя се изискват стаж от 7 г. в енергетиката или във водния сектор.

Въпреки изтеклия мандат на сегашните членове на КЕВР те по закон изпълняват задълженията си до избор на нови. Законът позволява и досегашни членове на комисията да бъдат преизбирани, тъй като имат право на два последователни мандата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК