Депутатите спестиха 48 хил. лв. от отменени командировки

Почти наполовина са се свили разходите за гориво на народните представители

08.06.2020 | 10:35 Редактор: Тодор Петров
Депутатите спестиха 48 хил. лв. от отменени командировки

Близо 48 000 лева е спестило Народното събрание през март и април от отменени командировки в чужбина заради епидемията от коронавируса. Това показва справка на парламента за "Монитор" за харчовете на ведомството.

В справка на сайта на НС се вижда, че за командировки в страната от началото на годината до края на април са похарчени около 505 000 лева от планираните за годината близо 1,77 млн. лева. За краткосрочните пътувания зад граница са изразходвани само около 75 000 лева от заложените в бюджета на парламента над 1,3 млн. лева.

Почти наполовина са се свили разходите за гориво. Така през месеците март и април 2020 година НС е изхарчило близо 62 000 лева, докато за същия период на 2019 г. сумата е възлизала на близо 102 000 лева.

Автопаркът на НС всъщност се състои от 98 коли, в това число микробусите и джиповете, с които се вози и охранява парламентарната шефка. Всички тези данни обаче всъщност показват, че може би народните представители са спрели да ползват личните си коли, за да пътуват по работа или из изборните си райони, а изразходваният бензин да им се осребрява от бюджета на парламента, което се позволява от правилника на НС.

Аргумент за това се крие в това, че спадът в изминатите километри от депутатите със служебните коли не е толкова драстичен. Така за март и април народните избраници са минали близо 200 000 километра. За същото време на 2019 година километрите са малко над 265 000.

Малко над 54 000 лева е похарчило НС за предотвратяване на разпространяването на коронавируса и изпълняване на всички епидемични мерки, продължи да функционира въпреки заразата. Това става ясно от отчет за разходите за Ковид-19, направени към 30 април, качен на сайта на ведомството. Парите са дадени за дезинфекция на двете сгради на НС и за автопарка, като са купени дезинфектанти, маски, ръкавици и очила за депутатите и служителите на НС.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Срам нямат тия ейййй!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
48 хил.лв. спестени пък ги дали пак за тях. Кое е спестеното на народа питам аз? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
От сега нататък да продължават така - смисъл от командировките им няма! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Горките...каква жертва само са направили....Макар и недоброволна. Сигнализирай за неуместен коментар