БВП бележи най-ниския ръст от 5 години насам - 2,4%

Пандемията не повлия сериозно на икономическите резултати през януари и февруари, но през март се усети забавяне

04.06.2020 | 16:24 Редактор: Ралица Братанова
БВП бележи най-ниския ръст от 5 години насам - 2,4%

Икономиката на България нарасна с 2,4% през първото тримесечие на 2020 г. на годишна база и брутният вътрешен продукт възлиза на 25,575 млрд. лева. С това сезонно изгладените данни за БВП потвърдиха предварителните данни на Националния статистически институт.

Пандемията от коронавирус не повлия сериозно на икономическите резултати през януари и февруари, но през март вече се усети забавянето на икономическата активност в глобален мащаб. Това се отрази и на резултатите през първото тримесечие на 2020 г., става ясно от първоначалните данни на НСИ. Това е най-бавният темп на увеличение на БВП от третото тримесечие на 2014 г, пише Investor.bg 

На тримесечна база икономиката расте с 0,3 процента - най-малкото увеличение от първото тримесечие на 2014 г., в сравнение с ръст от 0,8 процента в сравнение с периода октомври – декември на миналата година. През четвъртото тримесечие на 2019 г. ръстът беше 3,1%.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност в периода януари - март е 21,956 млрд. лв. по текущи цени.

През първото тримесечие на 2020 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0,1 процентни пункта.

Приносът на индустриалния сектор е с увеличение с 0,1 процентни пункта до 27,6%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, обаче намалява до ниво от 70,2% при 70,4% през първото тримесечие на миналата година.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК