Мед. сестри и акушери вече имат право да учредяват лечебни заведения

Разрешиха им да упражняват самостоятелна практика

04.06.2020 | 14:22 Редактор: Наталия Тотева

От днес се дава възможност на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, както и асистентите на лекарите да упражняват самостоятелна практика, както и да учредяват лечебни заведения без в тях да има лекари.

Единственото условие за медицинските специалисти е да имат поне 3 годишен стаж по конкретната специалност.

Предложението е на Министерския съвет и беше подкрепено от ГЕРБ с аргумента, че по този начин ще се даде възможност на хората, които са в по-отдалечени места, за адекватна медицинска грижа.

От "Обединени патриоти" решиха да проявят солидарност и въпреки резервите си гласуваха "за" готвените промени.

"Това беше адмирирано от Асоциацията на медицинските сестри, така наречените професионалисти по здравни грижи. И дава възможност за допълнително включване на тези медицински професионалисти", посочи председателят на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Групата на "Обединени патриоти" ще подкрепи настоящия законопроект и на второ четене, въпреки че в личен план аз ще го подкрепя чисто от коалиционна култура", заяви депутатът от ОП Калин Поповски.

"Това е една възможност, в която с ясен регламент в наредба разписани текстове тези хора могат да бъдат полезни за общността", заяви депутатът от ДПС Нигяр Джафер.

От ДПС от своя страна адмирираха редакциите. По думите им подобни практики се прилагали успешно в други страни от дълги години. 

С гласуваните промени пациентите ще могат да получат орган от хора, които не са им роднини и обраното техните роднини да даряват орган на друг пациент, с когото са по-съвместими.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК