Бивш социален министър: Икономиката на една страна се крепи на туризма

Трябва да се готвим за трудна есен и още по-трудна зима, посочи Иван Нейков

01.06.2020 | 21:33 Редактор: Александра Иванова

Всеки работодател, който наеме безработен, ще може да получи минимална заплата от 610 лв. за него. Държавата ще поеме и осигуровките за възнаграждението.

Работодателите ще могат да се възползват от помощта до три месеца. За мярката са отделени 160 млн. лв. по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 

Бившият социален министър Иван Нейков заяви пред "Денят ON AIR", че това е мярка за субсидирана заетост и е прилагана при минали кризи.

"Тази мярка е проверена, тя е работила през годините. Вероятно това е причината министерството отново да се обърне към този инструмент. Той би могъл да укроти вълната от безразботица. Въпросът е дали работодателите ще искат да се възползват", посочи Нейков.

В началото на извънредното положение над 1 млрд. лв. бяха предвидени за мярката 60 на 40. До този момент обаче са използвани само 20 млн. лв., тъй като бизнесът остана с резерви и към тази мярка.

"Добре е, че министерството на труда реагира на възраженията на работодателите. Нещо обаче е грешно калкулирано, щом работодателите не я харесаха толкова", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

Според Нейков икономиката на една страна се крепи на туризъм и селско стопанство. Ако те са добре, и България е добре.

"Селското стопанство върви добре, но никой не може да каже какво ще стане с туризма. Трябва да се готвим за трудна есен и още по-трудна зима", отбеляза бившият министър.

Нейков смята, че е време е да се помисли как чрез минималната работна заплата хората да бъдат мотивирани да имат по-висока квалификация.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК