Ресторантьорският бранш няма да намали цените, ще инвестира в служителите

Това е мярка за бизнеса, не за потребителите, посочи Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов

29.05.2020 | 22:05 Редактор: Александра Иванова

След като парламентът прие предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" ДДС за ресторанти, кетъринг услуги и книги да пане от 20% на 9%, редица финансисти и икономисти изказаха мнение, че това ще доведе до увеличаване на данъка за други браншове. Самият министър на финансите Владислав Горанов също бе против.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви пред "Денят ON AIR", че мярката представлява едно смело и навременно решение, от страна на премиера Бойко Борисов. По думите му в Европа масово прилагат същите действия по отношения на ресторантите и заведенията, защото това е най-засегнатият бранш от кризата Ковид-19.

"Това ще ни помогне да избегнем 50% фалит. 30-45% от ресторантьорите не работят. Клубната сцена е затворена. Почти целият сектор не работи. Ние сме единственият бранш, който е затворен", посочи Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

По време на срещата между премиера и ресторантьорите, на която се взе решението за намаляване на ДДС, Борисов призова бранша да намали цените. Алибегов заяви, че цените няма да бъдат намалени, но за сметка на това ще инвестират в персонала и минималният осигурителен праг ще бъде вдигнат от 600 лв. на 800 лв.

"Това е мярка за бизнеса, не за потребителите. Цените няма да падат, ще инвестираме в персонала обаче", уточни той.

 Ресторантьорският бранш бе упрекван не веднъж и за това, че не работи "на светло". Според Алибегов намаленото ДДС ще доведе до висока събираемост. 

"Ние сме се свързали с колеги от Гърция и Румъния. Там събираемостта е скочила многократно след намаляването на ДДС. Тук също ще скочи.  Всичко това ще проличи октомври догодина", подчерта той. 

Председателят на Асоциацията на заведенията прогнозира, че браншът ще се възстанови през втората половина на 2021 г.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Като цяло да мислят за основна промяна. Това масово отваряне на заведения от кой ли не трябва да спре. Сигнализирай за неуместен коментар