Девети сме сред страните с най-добри пенсионни системи в света

Това сочи проучване на Allianz Global Pension Report 2020

29.05.2020 | 11:19 Редактор: Ралица Братанова
Девети сме сред страните с най-добри пенсионни системи в света

България се нарежда на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи в света, става ясно от проучване на Allianz Global Pension Report 2020, направено сред 70 държави.

Най-добро пенсионно осигуряване имат в Швеция, Белгия и Дания, следвани от Нова Зеландия, САЩ и Австралия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

На седмо място е Холандия, на осмо - Норвегия, на девето - България, а десетата позиция заема Канада. Авторите поставят германската пенсионна система на 26-то място в рамките на проучването си, цитирано от германското издание Der Spiegel.

За сравнение съседната на България Румъния заема 50-то място в класацията на Allianz, Турция - 42, а Гърция -58.

Като цяло съществува ясна пропаст между богатия Запад и развиващите се страни. Има и някои изключения. 

В челната десетка попадат западни развити страни, следвани от Китай на 11-та позиция. По-крайните позиции са отредени най-вече за по-бедните страни като Лаос, Кения и Ливан, заемащи дъното на класацията.

Но четири от шестте най-лоши пенсионни системи за всеобщо учудване имат богатите петролни държави  - Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства. Франция се нарежда на 51-о място, доста след Египет и Колумбия.

В Дания и Холандия се разчита на стандартен пенсионен модел, който е един и същ за всички. А в Швеция, която заема първото място в проучването с най-добра пенсионна система, осигурените са длъжни да управляват част от пенсионното си осигуряване на капиталовия пазар. 

Но това най-вече се случва в държавен фонд с изключително ниски разходи. В Швеция, в зависимост от възрастта на осигурените, вноските се инвестират или преразпределят в по-рискови акции, а преди пенсионирането - в по-сигурните облигации.

"През последните години демографската и пенсионната политика бяха засенчени от други политики, предимно от изменението на климата, а в момента борбата срещу пандемията на коронавирус", коментира главният икономист на Allianz Людовик Субран.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Viktor Tsonkov
преди 3 години
Това е защото имаме много висока оценка по адекватност, но тя е резултат от намаляващото население и ранната смъртност. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Е по-абсурдно нещо не бях чел. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Това да го кажат на гладуващите пенсионери. Не ги е срам. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Това някакъв майтап ли е? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Може да сме девети само ако другите не дават никакви пенсии Сигнализирай за неуместен коментар