Цацаров приел кръста да представи параметрите по доклада на КПКОНПИ

"Комисията имаше трудности миналата година", каза зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев

28.05.2020 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова

Народното събрание прие отчетния доклад на Антикорупционната комисия за изминалата 2019 г. със 131 гласа "За". Разбира се, имаше доста критики от страна на опозицията

"Колегите от опозицията зададоха въпроси и изразиха становище по отношение на изнесеното от доклада КПКОНПИ. Два бяха основните акценти, които опозицията изрази като отношението на доклада - на първо място, може би нисък праг на дейността на самата комисия. На второ място - непълнота по отношение на доклада, че знакови случаи и обществено известни не са били включени", каза зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев в предаването "Денят ON AIR".

По отношение на прага на резултатност, той е на друго мнение.

"КПКОНПИ имаше трудности миналата година. Те бяха в организационен план - комисията работеше в намален състав на своето ръководство след подадената оставка от Пламен Георгиев. Това се отрази както на темповете на работа, така и на начина, по който се взимат решение. По отношение на резултатността - г-н Цацаров влезе в последните 10 дни от миналата година, така че той формално отношение към този доклад не би трябвало да има. Но въпреки това той прие кръста да представи основните параметри на доклада", допълни Ячев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че това което е отчетено от 2019 г., трябва да бъде разглеждано в сравнение с 2018 година.

"Тя беше първата година за работа на Комисията за противодействие на корупцията. Една част от времето отиде в преструктуриране, напасване в този единен орган, който беше съставен на база 5 работещи или неработещи органа. 2019 година я разглеждам като спокойна година - липсваха сътресения на организационен характер, преструктуриране, търсене на сгради", коментира зам.-председателят на НФСБ.

Ячев посочи, че през изминалата година е имало 2 постановени решения.

"Едното беше срещу т.нар. гражданска конфискация, която парламентът успя да официализира. По отношение на втория аргумент, че липсват знакови дела, не съм съгласен. Знакови разработки, които са довели до осъдителни присъди или до етап на внесени обвинения в съда, те присъстват в отчетния доклад на КПКОНПИ. Някои от тях прочетох в пленарната зала. Това са разработки срещу кмета на Божурище, кмета на община Чупрене за облагодетелстване на роднини и хора от неговото обкръжение. Разследването във Фонд "Земеделие", разследването срещу шефа на митница "Севлиево", където бяха установени корупционни практики. Тези неща присъстват", изтъкна депутатът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК