Театралните постановки вече ще се играят и на закрито

Културата се завръща на сцената след повече от два месеца отсъствие

26.05.2020 | 19:31 Редактор: Александра Иванова

Културата се завръща на сцената след повече от два месеца отсъствие. Досега театрални постановки можеха да се играят само на открито, но сега ще преоткрият летния сезон с постановки в залите. До тук се стигна след среща на съсловните организации заедно с министъра на здравеопазването и министъра на културата.

"Забелязвате ли, че живеем в един страшен абсурд, да ни позволяват да вкараме публика, ние сме участници в този абсурд, това е като пиеса на Йонеско, но реално погледнато ние сме участници в този обществени живот и не можем да седим настрани", посо1и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

В столичния Сатиричен театър имат готовност да отворят, дори с нова климатична инсталация, както изисква РЗИ. В салоните ще се допуска публика до 30% от капацитета на местата.

"В репертоара ще преобладават камерни и моноспектакли. На сцената няма да има повече от 10 човека, да се избегне контакта, да се осигури пространство. С маски няма как да се играе няма как да го коментираме. Искрено се надявам публиката да се върне ако не на 100%, то поне на 40%, но не съм много голям оптимист. Това е бъдещето на театъра поне в следващите няколко сезона, да го приемем и да започнем да работим в няколко сезона. Нямаме време сега за почивки", коментира директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Актьорите трябва да подпишат декларация, че са съгласни да работят на своя отговорност. 

А около 30 хил. школи за танци, включително читалища и младежки домове, могат да отворят врати веднага, но състезанията остават забранени, а маските и ръкавиците са препоръчителни. 

"Това, което се договорихме - да работим в помещенията си, залите, обектите с 1 човек на 4 кв.м., но до 20 души в едно помещение. На това стиснахме ръце. Има фалирали, има затворили школи, които се наложи да си освободят залите. Това са огромни помещения, много персонал, разбира се комунални услуги и сметки", подчерта Милена Налбантова от "Световна артистична танцова федерация. 

А собствениците на фитнес зали настояват за среща с премиера, искат ДДС за спорт до бъде намален до 9%, както при ресторантите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК