Рашидов: 24 май е изключително български и граждански празник, чист като сълза

Според него намаляването на ДДС за книгите на 9% е добра стъпка

25.05.2020 | 20:45 Редактор: Ивет Арабова

Без шествие и без химна на славянската писменост, страната ни вчера отбеляза Деня на славянската писменост и култура. Въпреки ограниченията стотици намериха начин да отдадат почит пред делото на светите братя Кирил и Методий. Колко важно е словото днес и как го използваме?

"Словото е важно за всеки народ. Разумът не позволява на човека да бъде човек без словото. Имах спор с Желю Желев по повод 24 май. Национален празник трябва да бъде онзи, който може да обединява цялата нация. 24 май е национален празник, защото на този език ние комуникираме, пеем, обичаме се и се мразим. Това е много събирателен празник", каза за "Денят ON AIR" председателят на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.

По думите му 3 март не е от най-обединяващите празници, тъй като касае една част от историята.

"Всеки ден е един празник за Левски, за тази светиня се сещаме не само на празник. Левски е като герба - олицетворява националните ценности, събира ги в едно. 3 март е една война между две империи", коментира Рашидов. Той добави, че 24 май е чист като сълза празник, изключително български и граждански.

"Разединяваме се ние - хората, от лошите си характери, от лошите си думи, които казваме. И разединението не можем да го правим без езика. Разделя ни проклетията, лошотията, простотията", отбеляза Вежди Рашидов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него народът е като парче пластилин и ако е в ръцете на добър майстор, е прекрасен народ.

"Липсата на страх идва от това, че не се спазват законите. Ако яде тоягата всеки ден, ще го е страх след това. Ако някой смята, че ние в парламента сме регулировчици на улицата, не е разбрал какво е парламент", изтъкна председателят на Комисията по култура в НС.

Рашидов заяви, че изкуството да правиш изкуство е съдба и подчерта, че намаляването на ДДС за книгите на 9% е много добра стъпка.

"Като всичко останало, и тази криза ще мине. Ще се възстанови и България. Светът замря, трябва да разберем, че сме в кризисна ситуация, без душа няма да излезем", заключи Вежди Рашидов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК