Радев: 24 май пречиства душите на всички българи

Думите са домът, в който живеем, заяви президентът

24.05.2020 | 11:25 Редактор: Ралица Братанова

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието. Това посочва президентът Румен Радев в поздравление по случай  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света, допълва той.
 
Радев припомня, че всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци.Според него този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.
 
Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината, отбелязва държавният глава.
 
Според него България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България.

Защото духът надмогва всяко изпитание, обобщава той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Искам манифестации както е имало преди! Не съм ходила и искам да има! Сигнализирай за неуместен коментар