Изтекло ли е разрешителното за строеж на небостъргача "I Tower"?

От ДНСК съобщиха, че започват проверка на законността на строителството

22.05.2020 | 19:47 Редактор: Наталия Тотева

Държавното обвинение е образувало преписка след появила се в медиите информация, според която изграждането на небостъргача "I Tower" се извършва при изтекло разрешително за строеж. В позиция до медиите от ДНСК съобщиха, че започват проверка на законността на строителството на небостъргача в центъра на София, в близост до пл. "Македония". 

Върховната административна прокуратура изисква и от главния архитект на СО - Здравко Здравков, материалите по административната преписка по повод издаването на разрешението за строеж. 

Самият Здравков коментира, че не е запознат с действията на прокуратурата. 

"Всички строежи в София имат разрешение за строеж, в София незаконните строежи се премахват. Валидността не я коментирам. Мисля, че многократно сме давали на този въпрос отговори", посочи Здравко Здравков. 

Според информацията на инвеститора, небостъргачът трябва да е административна сграда с височина 113 м и да разполага още с хотел, ресторант и СПА център.

Публикуваното преди година разследване показва, случаят "I Tower" е подобен на този със сградата на "Артекс" - "Златен век", а институциите са прилагали двоен аршин по двата казуса.

След скандал миналата година по повод сградата, ДНСК спря изграждането на "Златен век", не заради проблеми с разрешителното, а с мотив: отклонения от проекта.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК