Намаленото ДДС няма да доведе до по-ниски цени, смята депутат от БСП

Единственото, което можеше да поевтинее, са лекарствата, посочи Димитър Данчев

22.05.2020 | 22:16 Редактор: Юлия Христова

Парламентът прие на първо четене намаляването на ДДС за ресторантите и книгите. "За" гласуваха 107 народни представители, 68 се въздържаха, а 1 гласува против. 

Търсеният ефект е намаляване на цените на стоките. За съжаление, според мен, намаление на цените не може да се очаква, няма да има ефект и за подпомагане на самия ресторантьорски бранш. Само повече клиенти може да са в помощ на брашна, но сега страхът, който е вече във всички нас, няма да доведе до масово посещение на заведенията. Това каза за "Денят ON AIR" депутат от БСП Димитър Данчев. 

По думите му е имало настояване Менда Стоянова и Владислав Горанов да представят предложението за по-ниско ДДС. 

"Предложението за това дойде след срещата на Бойко Борисов с представители на бранша, вероятно заради възможността от протести. Ние си задаваме въпроса - как ще се закърпи бюджетът до края на годината.Единственото, което можеше да поевтинее, след намаляване на ДДС, са лекарствата", допълни той. 

Според Данчев сме една от малкото страни, в които няма диференцирана ставка за книгите

"Подобни мащабни данъчни промени са по метода на пробата и грешката. От другата страна стоят хора, бизнес, които очакват да имат прогнозируемост", каза още народният представител.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК