Правят бус лента и велоалеи по столичния "Патриарх Евтимий"

Велотрасето по бул. Витоша ще бъде свалено от тротоара на пътното платно

22.05.2020 | 19:28 Редактор: Искра Ангелова

Нова организация в центъра на София ще увеличи пространството за пешеходци и велосипедисти в района на НДК. За първи път у нас трасетата за колела ще бъдат повдигнати, а улица "Фритьоф Нансен" ще стане двупосочна. 

"Със сравнително малки намеси да реорганизиираме, да трансформираме части от града, които да бъдат насочени към всички участници в движението и да създадат условия за това градът да става все повече град за хората", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че целта е да предоставят на хората велосипедни трасета, които да дават възможност да предпочетат хората велосипеда пред личния автомобил. 

Проектът предвижда по бул. "Патриарх Евтимий" да бъдат изградени две еднопосочни велоалеи, които да свързват шестте съществуващи велотрасета в мрежа. А велотрасето по бул. Витоша ще бъде свалено от тротоара на пътното платно. 

"Да не се създава риск за пешеходците, защото ако и в момента минем - ще видим конфликта между велосипедистите и пешеходците, което ние не можем да допускаме и толерираме, разбира се, помислено е и за паркирането", каза още Фандъкова.

Булевард "Фиритьоф Нансен" ще стане двупосочен, заедно с тролейбусното трасе, така маршрутът на тролей 7 вече няма да заобикаля. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК