Ще започнем ли да плащаме глоби за пътни нарушения онлайн?

Предвижда се и отпадането на хартиения контролен талон, който ще бъде само електронен за улеснение на гражданите

22.05.2020 | 17:04 Редактор: Юлия Христова
Ще започнем ли да плащаме глоби за пътни нарушения онлайн?

Изменения в Закона за движението по пътищата (ЗДвП) предвиждат Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Министерството на вътрешните работи. Предлага се фишовете и наказателните постановления да се връчват в административния портал в сайта на МВР. Глобите също ще могат да бъдат заплатени онлайн по банков път, освен на гише. Измененията и допълненията са публикувани за обществено обсъждане до 22 юни. 

Предвижда се и отпадането на хартиения контролен талон, който ще бъде само електронен за улеснение на гражданите, пише Монитор. 

Промените са с цел по-висока събираемост на глобите от нарушения.

"Сега действащият ред на ЗАНН се определя като бавен и недостатъчно ефективен. За голяма част от констатираните нарушения следва да бъде издаден акт за установяване на административни нарушения (АУАН), а след това налагането на глобата да се извърши след издаването на наказателно постановление (НП). Чести са случаите, при които административнонаказателната отговорност не може да бъде реализирана поради изтичането на давностните срокове и във връзка с невъзможността да бъдат открити нарушителите, за да им бъдат връчени наказателни постановления. Това несъмнено поражда чувството за безнаказаност, води до увеличаване на пътнотранспортния травматизъм и неизпълнение на целите на ЗДвП - да се опазят живота и здравето на участниците в движението по пътищата.", се посочва в мотивите за измененията. 

С предложените изменения в Закона за движение по пътищата установяването на нарушението и наказанието ще става с една процедура и един документ –фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание, което ще може да става веднага. С него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват моторни превозни средства, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения.

Ще се въведе и система за насърчаване на добросъвестните платци с регистрирани нарушения и възможност за плащане на 70% от глобата до 14 дни. След изтичане на този срок се предвижда 1 месец, в който санкцията трябва да се заплати в пълен размер. Ако в този период не се събере наложената глоба, тя ще бъде изпращана в НАП за принудително събиране.


Улесняват се и процедурите по съобщаване и връчване на документите, с които са наложени санкциите. Това ще става присъствено – при съставянето им или с препоръчано писмо с обратна разписка или с две посещения на адреса на нарушителя през седем дни, при които се поставя писмено уведомление на пощенската кутия или вратата му. Предвижда се и връчване на издадените административни санкции да може да става при осъществяване на административно обслужване от МВР – например при изваждане или подновяване на лични документи, регистрация на МПС и др. На интернет портала на МВР ще се създаде и възможност всеки гражданин доброволно да регистрира свой електронен адрес, на който издадените административни санкции да бъдат изпращани. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
amdin
преди 3 години
Няма събираемост, няма наказуемост, няма сайт в който поне съвестните хора да си проверят глобите, няма организация, общо взето пълен хаос е в КАТ..взимам си отпуск 2 дена за да си сменя книжката, редя се на опашки, чакам с часове, въпреки че имам билетче...системите им са от неолита ... пише се по алваджийски тефтери ... нямам думи ... Чакам цял ден да си регистрирам колата, надничам по разни гишета да питам кое е следащото гише... ужаааас Сигнализирай за неуместен коментар