Община Банско пред фалит, иска 2 млн. лева безвъзмездна помощ

До момента приходите в общинската хазна са с 13% по-малко от миналата година

20.05.2020 | 19:09 Редактор: Ивет Арабова

Община Банско пред фалит, градоначалникът поиска 2 милиона лева безвъзмездна финансова помощ от държавата. Парите ще се използват за належащи инфраструктурни проекти, както и за социални дейности, свързани с най-бедните.

След падането на извънредното положение, равносметката за Банско сочи - излизат здрави физически, но финансово немощни. "Пандемията се отразява тежко по отношение на икономическия статус на общината в резултат на внезапното и тотално спиране работата на целия бизнес", коментира кметът на Банско Иван Кадев.

Той добави, че след края на първата вълна от пандемията очакват компенсациите и стимулите на европейско и правителствено ниво на бизнеса в Банско.

"На първо време ще ни бъде необходима помощ поне от 2 милиона лева. Тази цифра е скромна, която споменавам", каза зам.-кметът на града Сашка Въчкова.

Парите ще отидат за най-необходимото, категорични са от Общината. "Не говоря за някакви неща, които могат да се отложат за бъдеще, говоря за улици, за зелени площи, за неща, които са необходими, за да може нашият град да върви по пътя, по който е тръгнал от години", допълни Въчкова.

Местните също смятат, че общината трябва да бъде стимулирана заради двуседмичната пълна карантина на града и подкрепят искането на кмета. Дълговете на общината и в момента са в размер на милиони, а за да облекчи бизнеса и хората, данъците са намалени, а времето за плащане - удължено. До момента приходите в общинската хазна са с 13% по-малко в сравнение със същия период за миналата година. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК