Цветари от Варна на ръба на фалит, искат обезщетения

Не продаваме краставици и домати, за да си ги консервираме, казват протестиращите

19.05.2020 | 19:22 Редактор: Александра Иванова

Необичаен протест на цветари във Варна. Те поискаха от общината да им намали наемите, заради тежката ситуация в бранша и липсата на клиенти. Предупреждават, че са на ръба на фалита.

За разлика от колегите си в Холандия, които в знак на протест, унищожаваха продукцията си с фадроми, варненските цветари протестираха мирно.

"Изхвърлихме маса цветя, маса цветя за стотици левове. И това на нас никой не ни го компенсира. Трябва да разберат, че ние не продаваме краставици и домати, за да си ги консервираме. Всичко е затворено и ни призовават да стоим вкъщи, няма как да изкарваме тези пари", подчерта цветарят Елена Йончева.

Въпреки уверенията, че ще бъдат таксувани наполовина за двата месеца принудителен отпуск, търговците трябвало да платят всичко, даже и тока на затворените бараки. 

"Преди 3 години реновираха пазара и цената на наема стана двойна. Вярно, че са малко по-добри условията, но пак нямаме нито тоалетна, нито мивка. Всички ритуали са забранени – няма сватби, няма абитуриентски, изписвания няма", обясни цветарят Мими Динева. 

Преди години били 30 души на пазара, сега са 18 и продължават да намаляват. 

"Този наем е за един 3-стаен апартамент в центъра. Първата сватба, която обявиха, че им трябват цветя, е за септември месец. Смятайте за какво става дума. Това значи блокаж от всякъде. Трябва някакво кардинално решение да се вземе", посочи председателят на Сдружението на цветарите във Варна Росен Марков.

От общината казват, че са готови на компромис и намаляване на наемите с 30 на сто, но само за два месеца напред. Затова протестите вероятно ще продължат.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК