Детските градини в страната отварят от 22 май

Медицинският контрол ще бъде сериозен, увери здравният министър Кирил Ананиев

19.05.2020 | 11:16 Редактор: Ралица Братанова

Детските градини в страната възстановяват работата си от 22 май. Това съобщиха министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Общините ще взимат решение кога точно да отворят детските градини до 1 юни, очаква се първо да бъдат отворени частните такива. Кметовете на общините ще трябва да създадат необходимата организация по откриването на градините и яслите и тяхното функциониране.

Няма да се изисква медицинска бележка за здравословното състояние на децата, тъй като това би утежнило процеса на възстановяване на дейността на детските учебни заведения.

Температурата на всяко дете ще бъде измервана с нормален живачен термометър, тъй като дистанционните не давали точен резултат. Родителите пък ще трябва да подпишат декларации, че доброволно са пожелали детето им да постъпи в детска градина или ясла.

Ще се спазват противоепидемични мерки. Персоналът ще трябва да носи предпазни средства. Няма да се изисква спазване на дистанция между децата в групата. Медицинският контрол ще бъде сериозен, категоричен бе Ананиев.

Предвиждаме целево тестване на персонала на извадков принцип може би на 1000 души, за да проследим тенденцията в заболеваемостта в тези заведения, каза още здравният министър.

А министър Красимир Вълчев призова все пак родителите да оставят децата си вкъщи, защото там е най-безопасно. 

"Посещението на детска градина няма да е обвързано със социални и икономически помощи, т.е. те няма да бъдат отнемани ако дете не е пуснато на градина. Връщането не е задължително", подчерта образователният министър.

По-добре е да използвате личен транспорт а не градски, подчерта Вълчев. Децата ще се оставят в предверието на сградите, ако не вали, ако вали - вътре в градината, но се опитваме да ограничим максимално контакта родител-учител.

"Ако желаещите да пуснат децата си са повече от 10-12 в група, може да се стигне до намаляване на времето, в което те ще посещават градините. Очакваме те да бъдат по около 15 деца в група", каза образователният министър.

При случай на коронавирус в детската градина - ако тя е голяма, ще се постави под карантина само засегнатата група. Ако е малка, ще се постави под карантина цялата градина. Това стана ясно от думите на националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК