Държавна петролна компания ще предлага горива с минимална надценка

"Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където има по-малко предлагане", заяви Горанов

18.05.2020 | 18:03 Редактор: Ралица Братанова

За периода на пандемията борсовите цени на петрол са намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете. 

При бензина статистиката за цената е подобна. Това заяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов относно изграждането на държавни бензиностанции.

"Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. В подкрепа на тази констатация мога да ви припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана Комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забелязват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", заяви Горанов.

"Изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси може да бъде обобщено по следния начин. Тези складове са собственост на 6 оператора, като един от тях притежава над 78% от данъчните складове", обясни министърът. 

Така се е породила идеята Държавният резерв да се прехвърли на отговорността на държавната петролна компания. Тя ще може и да оперира вместимостите, с които Резервът разполага.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Ще получи още и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Упрекът, че това е непазарно действие – пазарът ще реши, защото търговията с горива по начина, по който се регулира, е напълно свободно, уточни Горанов.

"Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където има по-малко предлагане", допълни министърът.

"Ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанции, а не чрез бюджета", изтъкна икономическият министър Емил Караниколов. Той уточни обаче, че първо законът трябва да бъде приет.

Горанов коментира и публикуваните сигнали от бизнесмена Васил Божков.

"Позицията на г-н Божков цели дискредитиране на представители на правителството и това е необосновано.  Опитът за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнес отношенията между партньорите на Божков в неговия бизнес или други договорни партньори от медии, е опит за пренасяне на вина към правителството. Единственият извод е, че позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число и министър-председателя. И според мен това е необосновано, защото бизнес отношенията между визираните днес г-н Божков и г-н Домусчиев си е само тяхна тема", посочи финансовият министър.

Вижте повече в репортажа на Десислава Атанасова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК