Проф. Габровски: Този вирус продължава да крие твърде много загадки

Една група хора демонстративно пренебрегват правилата, това е безотговорност, коментира той

15.05.2020 | 20:25 Редактор: Юлия Христова

38 нови случая на коронавирус в страната за последните 24 часа. От тях 12 са в болница, като общият брой на заразените в България вече е 2138. 

Много важно беше, когато нямахме информация какво предстои, да сме готови с повече болници, в които да бъдат настанявани болни от Ковид-19. Ако броят се задържи по този начин, то няма смисъл толкова болници да са в готовност. За цялата световна научна общност този вирус продължава да крие твърде много загадки. Ако сега изведнъж дистанцията изчезне, няма на какво да разчитаме освен на късмета си. Прави впечатление, че една група хора демонстративно пренебрегват правилата, това е безотговорност. Това каза за "Денят ON AIR" зам-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.   

По думите му едно инфекциозно заболяване следва да се лекува в инфекциозно отделение или болници. Плановете са били разумни, а болница "Пирогов" както обикновено, е изпълнила своя дълг към гражданите и е създала високо ниво на сигурност.

"Доста сложен въпрос е дали всички постъпващи в болницата трябва да имат PCR тест, но това струва пари, когато се прави на много пациенти. Този тест е най-надежден засега, макар и след направен такъв да не е сигурно, че той ще се позитивира, ако болният е носител  на Ковид-19 трети или четвърти ден", посочи лекарят за Bulgaria ON AIR.

Проф. Габровски припомни, че лекарската професия е изложена на риск навсякъде. 

"Разликата е в страните, които рано взеха мерки и тези, които се забавиха. За щастие България, с взетите мерки навреме, се движи в рамките на 10-11% заболели медици. Някои от тях не са се заразили обаче в болницата. Маските поскъпнаха от 4-5 стотинки за брой до 1 лев на едро, но този период беше преодолян. Усещането за сигурност не е много правилно да го има, трябва да спазваме дистанция и висока лична хигиена", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК