Едва 4% от българите знаят за техен познат с Ковид-19, сочи проучване

"Афис": 59% признават, че техните доходи са намалели заради коронакризата

14.05.2020 | 11:52 Редактор: Тодор Петров
Едва 4% от българите знаят за техен познат с Ковид-19, сочи проучване

Последните данни от проучване на агенция "Афис", проведено между 7 и 12 май 2020 г. сред 1000 пълнолетни граждани, посочва изчерпване на финансовите резерви на българите.

59% от българите признават, че техните доходи са намалели заради коронакризата, като 24% от тази група сочат намаление наполовина и повече. 38% констатират, че приходите са останали същите, както преди, като това важи предимно за хората в пенсионна възраст.

Само 3% са си докарали повече приходи поради естеството на тяхната дейност. Сред тях вероятно са пряко ангажирани в кампанията медици, полицаи, аптекари, производители на някои предпазни средства, разносвачи на готова храна, куриери, служители в IT сектора и други.

Данните показват значителна разлика между столицата и останалата част на страната. Загубилите голям дял от доходите в София са далеч по-малко (15%), отколкото в провинцията. Почти всеки втори изпитва намаление "донякъде", а онази, които са увеличили доходите си са 6%, което е двойно над средното.

Според проучването само 4% от българите знаят, че техен познат е потвърден носител на Ковид-19. 15.6% от анкетираните пряко или косвено познават поне един човек, който е направил тестове за коронавируса и се е оказал "чист".

Още 8% знаят за хора, които биха искали да се проверят, но са възпрепятствани заради непосилната цена на услугата. И други 8% имат в кръга на своите преки и косвени контакти от първи порядък хора, които подозират, че вече са го прекарали, защото си спомнят за неразположение с признаци, сходни на тези при Ковид-19.

Темата за тестването е най-силно обсъждана в столицата. В нея между 33% и 47% познават (пряко или косвено) човек, на когото е правена проверка. Въпреки че част от анкетираните на този въпрос са посочвали повече от една възможност за отговор, обхватът на направените антивирусни тестове не надхвърля една пета от населението, като се има предвид и това, че мнозина от тестираните са преминали през тази процедура повече от един път.

През март 52% от хората очакваха да видят края на епидемията до няколко месеца и едва 15% очакваха ситуацията да продължи повече от година. Първото от посочените числа спадна през април на 48%, а през май достигна 35%. Второто плавно нарасна със 12 пункта и достигна 27%. Като цяло в момента малко под половината (45%) от страната очакват животът да се върне към нормалното до месец или няколко месеца, а 55% насочват взор към края на годината или след нея. Сега вероятно ще се сблъскаме с нарастващото масово убеждение, че няма нищо по-трайно от временното положение.

Картината показва отслабване и размиване на онова търпение, което продължават да ни "предписват" медицинските експерти. Този процес има два аспекта – изчерпване на личните финансови резерви и релативизиране и девалвация на някои от най-често препоръчваните правила и ограничения.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И аз не познавам каквито и да било тествани. За заразени не знам как би могъл да знае със сигурност някой, при положение че може да няма симптоми човекът. Сигнализирай за неуместен коментар