Георг Георгиев: Няма да допускаме у нас работници, които ще прекопават градини

Има ясни условия за граничните работници от Гърция и Румъния, подчерта заместник-министърът на външните работи

13.05.2020 | 21:50 Редактор: Александра Иванова

Европейската комисия препоръча координирано сваляне на ограниченията за пътуване в Европейския съюз като мярка за спасяване на туристическия сектор в Общността. Основният стремеж на Брюксел е страните от ЕС да си сътрудничат за справяне с кризата, причинена от Ковид-19.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев заяви пред "Денят ON AIR", че пътуванията извън препоръките на МВнР, е добре да бъдат избягвани.

"Знаете, че съвсем неотдавна се случи подобен инцидент с българите, които бяха върнати от Франция", припомни той.

Заместник-министърът на външните работи посочи още, че 14-дневната карантина за пристигащите в страната ще остане в сила, докато не отпадне епидемиологичната обстановка.

"Това ще бъде уточнено в пакета от заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, които вече ще получат статут на закон. Трудно е да говорим за либерализация все още", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на граничните работници от Гърция и Румъния също има ясни условия. 

"Когато работниците, идващи от други държави, ще работят в сферата на проекти, които са от национално значение, те ще бъдат допускани. Такива, които са големи инфраструктурни проекти, като изграждане на магистрали и газопроводи. Тогава има режим на пропускане. Ако става въпрос просто за работник, който сте наел да прекопава градината ви, със сигурност няма да бъде допуснат в България", категоричен бе Георгиев.

Над 3000 са българите, на които МВнР е съдействало, за да се приберат у нас. Не всички са успели обаче, защото някои от тях са в държави, от които няма излизане. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК