Над 1000 прозрачни маски за хората с увреден слух в Русе

Те са изработени със специален прозрачен прозорец

13.05.2020 | 13:34 Редактор: Наталия Тотева

Прозрачни маски ще улесняват хората с увреден слух в Русе. Те са изработени със специален прозрачен прозорец, през който да се виждат устните на говорещия.

Идеята идва от местна фирма, която дарява 200 прозрачни маски на общината. Целта е да помогнат на хората с увреден слух, които по време на пандемията имат проблем в комуникацията. Традиционните маски не им позволяват да четат по устните

"Хората с увреден слух много разчитат на отчитането по уста, а когато са с обикновена маска устата е закрита и те не могат нищо да разберат", каза председателят на Съюза на глухите в Русе Стефка Тончева.

От общината купуват още 1000 маски, като първите 150 са за членовете на Съюза на глухите в Русе.

"Те ни обясниха, че срещат трудности, примерно в нашия информационен център, където се подават молби, в НАП, в Бюрото по труда и също така и в банковия сектор", обясни зам.-кметът по икономика и инвестиции Златомира Стефанова. 

"Много се изненадахме, не знаехме, че съществуват такива маски и сме много благодарни", добави Тончева .

Маски получават и служителите в самите институции. Според Златомира Стефанова те ще са удобни за тези, които работят на първа линия. Предстои прозрачни маски да бъдат раздадени и в големите хранителни вериги в Русе.

Вижте още в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК