Богданов, ВМРО: Българският и македонският език съвпадат на 86%

Намаляването на ДДС върху туризма е глътка въздух, отбеляза депутатът

12.05.2020 | 21:37 Редактор: Наталия Тотева

Намаление на ДДС за сектор "Туризъм" с 11 %. За това се договориха ресторантьорите и управляващите след среща при премиера Бойко Борисов. В момента данъкът е в размер на 20%. Малко по-късно премиерът заяви, че ще направи всичко възможно по-ниската ставка – от 20% на 9%, да влезе в сила още тази година.

Депутатът от ВМРО Красимир Богданов коментира част от промените в Закона за здравето за "Денят ON AIR". Според него сектор "Туризъм" е най-засегнат от кризата.

"Предложенията, които бяха приети, които ние направихме още в началото на извънредното положение, са изключително полезни за сектор "Туризъм". Броени дни след обявяването на извънредното положение на 13 март, ВМРО внесе предложения, които засягаха кредитните институции, колекторските фирми. Това да участваш в политиката не е само работа на празни приказки или на популистки изказвания, въпросът е кой как действа", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Богданов подчерта, че туристическият бранш не е функционирал 2 месеца.

Естествено, че намаляването на ДДС върху туризма – върху хотели, ресторанти, дискотеки, обществени заведения, е една глътка въздух. Стъпката е правилна, каза той.

Депутатът от ВМРО отбеляза, че при драстично намаление на броя заразени с коронавирус, вероятно ще бъдат променени изискванията за карантинен период на българските туристи в съседни държави.

Той подчерта, че предстои да се определи стойността на ваучерите за медици, полицаи, хора, които са били на първа линия в борбата със заразата. Богданов посочи, че се предвиждат и облекчения в цените за почиващите у нас.

"Да могат да се връщат сумите, които са платени за резервация до 12 месеца, т.е. хора, които са направили вече такива ранни резервации, да могат да получат обратно парите си. Това е в полза на гражданите", обясни той.

Относно отношенията между България и Северна Македония и македонския език, Богданов коментира, че имаме 86% съвпадение между българския език и македонския.

"Само един справочник да отворим по сравнителна лингвистика или дял от езикознанието, който засяга славянските езици, можем много лесно да установим, че съвпадението между български и македонския език е 86%. Нямаме такова съвпадение между други езици", смята депутатът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК